Islamlah! nescaya kamu selamat

Otai dakwah


Lagi lama kita terlibat dengan dakwah, lagi banyak perkara yang harus kita lakukan dalam hidup ini. Memang dakwah memeningkan kepala dan menyesakkan nafas serta meremukkan hati! Justeru jangan kita lupa, itulah penyucian jiwa yang paling berkesan dalam merentas hayat ini.

Dakwah menguji emosi kita kiranya kita asyik memikirkan kejayaan! Malah ia boleh menghunjamkan kita kearah keputusasaan andai kita terlupa akan tabiat jalannya.

Belajarlah dari para Syuyukh atau Otai dakwah kerana mereka telah lama dijalan ini dan andainya kita bergaul dengan mereka pastinya kita akan dapat sesuatu mutiara yang masih lagi belum kita miliki terutama sekali dalam menghadapi mehnah dakwah sekali pun kita dah banyak berteori di dalam usrah.

Bagi otai di track dakwah ini, mereka dah tak kisah dengan ujian kerana mereka dah terbiasa dengan seninya. Sebab itu mereka boleh istiqamah dan bersabar. Bagi mereka parameter kemenangan dan kekalahan tidak pernah menggodam semangat granit mereka.

Bagi kita pula, kebanyakkannya masih teragak agak lagi. Ibarat orang mabuk laut. Tidak stabil. Kalau aktif pun sekadar di medan usrah saja. Itu pun kita rasa kita dah hebat sedangkan kalaulah kita muhasabah kembali diri kita yang kesekian lamanya dijalan ini, tidak seorang pun mampu kita renggut hati mad’u di luar sana untuk kita beri siraman hidayah.

Betulkan? Itulah wajah kita sebenarnya.Bukan kita tidak mampu tetapi lebih kepada kita tidak mahu berjuang dimedan amal yang punya ribuan pintu untuk kita ketuk dan bergelumang dengan dakwah di dalamnya.

Muga bermenfaat utk sentuhan qalbu kita. Insyaalah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: