Islamlah! nescaya kamu selamat

Jangan ambil mudah soal dakwah


” Bagaimana dakwah nak berkembang kalau kita sendiri pun asyik beralasan untuk bekerja?” Satu hari aku menyuarakan perasaan amarah dalam usrah ku.

“Dulu kita berhati hati sangat nak ambik ahli dengan alasan nak jaga keasolahan dakwah tapi dah peringkat mehwar syakbi pun kita masih lagi seperti dulu? Terkial kial mencari rentak dakwah” Suaraku sedikit mengeras dan tegas bila ada lagi suara suara futur yang masih mengatakan pelan pelan.

Aku marah bukan kerana apa, tapi adalah kerana kita seolah olah tidak serius dalam mentajmik ahli ahli. Kita bukannya gerakan dakwah yang terasing dan menyendiri. Kita terlalu memberatkan program dalaman sehingga program umum untuk melebarkan dakwah kita abaikan. Aku takut, kita syok sendiri saja sedangkan usia jamaah kita semakin tua tapi perkembangan jamaah semakin menguncup. Tidak kah sahabat aku dan mas’ul dapat melihat perkara itu?

Aku juga takut ahli bawahan hilang arah pergaulan dan takut bergaul dengan orang luar kerana asyik bergaul dengan ahli dalaman sahaja memandangkan program umum sering mereka abaikan dan tidak diambil serius. Sepatutnya pimpinan pimpinan harus terus merangsang ahli agar meluaskan pergaulan. Tajmik tidak akan terjadi tanpa kita bersama dalam masyarakat. Terkadang nak ajak program msyarakat dan program kemanusiaan pun mereka malas sedangkan orang diluar jamaah bertali arus mengikuti misi program kemanusiaan kita tetapi kita tidak mengambil kesempatan itu untuk mentajmik mereka! Kalaulah program sebesar itu kita biarkan berlalu begitu saja, program manakah lagi yang boleh kita mentajmik mereka?

Latihan telah diberi. Malah telah kita suruh mereka memilih ‘rahilah’ yang mereka rasa mampu untuk mereka berhubung.

Apa yang kita dengar selalu adalah, ” susahlah akhi. Sukarlah akhi”.

Susahkah dengan kerabat. Dengan kawan ofis atau di Universiti. Dana dah kita reservekan. Cuma perlu usaha saja.

Aku tidak tahu kenapa daie muda sekarang banyak cengkadaknya. Tidak seperti kami dahulu. tunggu arahan dan samiqna wa ataqna. Kerja terus berjalan.

Mereka ingat dengan magazine, facebook dan twiitter dah boleh menyentuh hati manusia dan boleh mengajak manusia bersama kita tanpa sentuhan jiwa? Tak usah mimpilah! Dakwah tidak semudah itu. Dakwah tidak sesenang itu.

Stail dakwah boleh berubah tapi caranya tetap sama. Jiwa menyentuh jiwa.

Aku harap korang faham apa maksudku.

Muga kalian terus tsabat.

Jumpa lagi

muharrikdaie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: