Monolog


 

Sekarang di Malaysia ramai ustaz instant! Hafal satu hadis dan satu ayat selain juzu’ amma orang dah kagum. Tak payah pergi ngaji. Masuk TV orang dah gelar ulama’.

Zaman pun zaman instant! Pendakwah pun dah tak mahu pergi mengaji dan bertalakki kitab sebab dah ada ustaz dan ulama’ google untuk buat reference.

Ramai pendawah instant sekarang yang pandai cerita islam tapi tidak jatuh kehati manusia kerana tiada ruh dalam lisan mereka walau halkum mereka penuh dengan mutiara kata namun sifar barakah!

Badan dakwah dan ngo’s dakwah pun tumbuh macam cendawan tapi sama naik dengan kemaksiatan yang tumbuh dalam negara. Ummah terus sepi dan liat utk terima islam. Kenapa? Kerana badan dakwah dan ngo’s dakwah lebih menumpukan untuk menaik kan nama jamaah mereka. Makin popular jamaah, makin ‘masyuk’ lah pelbagai dana.

Kuliyyah di masjid amat banyak. Dari kuliyyah dhuha sampai lah kekuliyyah subuh. Tapi saf jamaah makin pendek. Tiang masjid lagi banyak dari orang. Jamuan selepas kuliyyah pun berlambak lambak hingga membazir.

Ustaz ‘sampul’ pun ramai. Hebat hebat lagi. Famous lagi. Boleh tarik crowd lagi. Demand lagi. Sebab itu dakwah tak barakah.

Ustaz ‘maharaja lawak’ pun makin bercambah. Lagi banyak lawak dan orang ketawa lagi besar duitnya. Siap bawak mikrofon dan speaker sendiri lagi sebab speaker masjid tidak boleh manampung pendengaran crowd. Tapi islam terus terasing.

Yang pergi umrah ramai sampai Q tak cukup calendar. Tak cukup kapal terbang lagi tapi islam terus terasing.

Kupiyyah, jubah, abaya, tudung, handsock legsock amat berlambak dipasaran tetapi wanita hanya bertudung fizikal tetapi mendedah akhlak sehingga maruah semakin tergadai. Makin murah. Orang pakai tudung pun boleh dicium bila bila suka. Tudung pun dah jadi adat seperti zaman jahiliyah. Dan ada orang pakai tudung tapi jeritnya lebih kuat dari bohsia dan mat rock.

Yahana sana yahanana sini bagus. Takbir sana, takbir sini bagus tapi dakwah ammah perlukan follow up … Perlukan sokongan. Perlukan pentarbiyahan khusus. Bukan bermusim tetapi harus berjalan sepanjang hidup.

Andai Almursyid Hasan Albanna hidup pasti beliau akan menangis dan tak tidur malam utk memikirkan strategi dakwah untuk selamatkan ummah.

Tapi sayang … Beliau telah pergi. Yang tinggal hanyalah kita! Pendakwah ikhwan yang semakin usang semangat dan ruh ini!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: