Islamlah! nescaya kamu selamat

Di manakah masjid dijiwa kita


Akhi pendakwah,

Perjalanan terjauh dan terberat itu adalah perjalanan menuju masjid.

Sebab, banyak orang kaya-raya tidak sanggup mengerjakannya. Jangankan sehari lima waktu, bahkan banyak pula yang seminggu sekali pun terlupa. Tidak jarang pula seumur hidup tidak pernah singgah ke sana. Perjalanan ke masjid.

Orang cerdik dan pandai pun sering tidak mampu ke masjid. Walaupun mereka mampu mencari ilmu hingga ke Eropah mahupun juga Amerika. Menjejakkan kaki Ke Jepun dan Korea dengan semangat yang membara. Namun ke masjid tetap saja perjalanan yang tidak mampu mereka tempuh walau telah bergelar sarjana.

Perjalanan terjauh dan terberat adalah perjalanan ke masjid.

Kerana para pemuda kuat dan bertubuh sihat yang mampu menakluki puncak gunung Kinabalu dan Tahan pun sering mengeluh ketika diajak ke masjid. Alasan mereka pun bermacam ragam, ada yang berkata sebentar lagi, ada yang berucap tidak selesa di cap alim.

Perjalanan terjauh dan terberat adalah perjalanan ke masjid.

Maka berbahagialah dirimu wahai sahabat, bila dari kecil engkau telah terbiasa melangkahkan kaki ke masjid. Kerana bagi kami, sejauh manapun engkau melangkahkan kaki, tidak ada perjalanan yang paling kami banggakan selain perjalananmu ke masjid.

Biar kuberi tahu rahsia kepadamu, sejatinya perjalananmu ke masjid adalah perjalanan untuk menjumpai Rabb-mu dan itulah perjalanan yang diajarkan oleh Nabi, serta perjalanan yang akan membezakanmu dengan orang-orang yang lupa akan Rabbnya.

Perjalanan terjauh dan terberat itu adalah perjalanan ke masjid. Maka lakukanlah walau engkau harus merangkak dalam gelap Subuh demi mengenal Rabbmu.

AllahuAkbar
AllahuAkbar
AllahuAkbar

Kuatkan kami memakmurkan Masjid-masjid

muharrikdaie – dalam kedukaan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: