Islamlah! nescaya kamu selamat

Aku ingin menjadi dulu


Ikhwah Akhawat rahimakumullah,

Semua orang boleh hidup dan suka kepada hidup hingga mereka sanggup berkorban untuk hidup dan berbuat apa saja untuk memelihara kehidupan ini.

Namun adakalanya persepsi mereka terhadap kehidupan merupakan persepsi yang salah seperti mereka salah meneka hati seseorang yang bukan milik mereka ….

Kita hidup adalah untuk hidup …

Hidup yang panjang didunia dan hidup selama lamanya diakhirat.

bukan hidup untuk mencari kematian kerana kematian merupakan satu transit alam ke alam …

Jika inilah kehidupan yang kita fahami maka kita akan terus bekerja dan berkarya mengikut acuanNya.

Oleh itu ruang waktu yang Allah berikan kepada kita adalah untuk kita mencipta sejarah kita sendiri. Sejarah hidup kita merupakan tetes tetes air dan tetes air itulah umur kita untuk kita menfaatkan.

Umur yang baik bukanlah pada panjangnya tapi pada seberapa banyak yang boleh dimenfaatkan.

Jikalah umur ini seperti riak air maka kita tidak boleh biarkan riak itu yang bertenang dengan riaknya sahaja malah harus kita gelombangkan ia menjadi gelombang yang besar dan apakah yang boleh mengelombangkan dia?

Tidak lain tidak bukan adalah angin ….

Bila kuatnya angin maka akan kuatlah gelora dan gelombang itu dan angin itu adalah iman!

Sebab itu sebagai pemimpin , kita tidak dapat lari dari sejarah dan sirah dalam membina manusia dibawah kita. Strategi Rasullulah dalam membina para sahabat menjadi manusia sejarah bukanlah pada qualification nya, kecerdasannya walau pun itu perlu tapi adalah IMAN itu sendiri.

Dalam Alquran Iman selalu dimaknai dengan GERAK yang amat dalam dan dengan Iman yang merasuk jiwa  dengan dahsyat inilah membuat para sahabat bergerak dengan lajunya sehingga menjadi manusia sejarah. Manusia yang membina Empayar islam. Manusia yang dapat menakluki sepertiga dunia tanpa diarah dan dipaksa kerana kekuatan gerak peribadi yang disambung dengan iman mengelorai hati mereka sehingga bergerumuh disetiap sisi kehidupan keperibadian mereka .

Kita sepatutnya berusaha untuk memahami waktu dan hidup serta melaluinya dengan semangat perpacuan yang  tak pernah dapat digoda oleh keindahan justru menggunakan kenderaan jiwa kita ini untuk diisi dngan makna hidup yang sebenarnya. Jangan biarkan ruang kosong terisi dengan kehendak kehendak nafsu dan dunia yang sering ingin memutar kita.

Perjuangan dakwah dan jihad bagi manusia manusia dakwah terdahulu adalah sebuah NALURI  dan naluri mereka terlalu cintakan deen ini. Sekalipun umur mereka pendek tapi  gelora iman yang mereka bina didlam diri mereka  dan umur yang telah mereka gunakan untuk dakwah dan perjuangan  sentiasa hidup dan mereka telah menjadi manusia sejarah justru nikmat perjuangan dan iman  mereka dapat kita teguk hingga kini!

Bila secara peribadi iman ini telah mengelora dan merasuk pastinya dakwah tidak akan mati dan akan terus juga menjadi air dan gelombang ditengah masyarakat oleh pendokong pendokong dakwah itu sendiri …

Inilah rahsia mereka. Rahasia sahabat tabiin ulama’ zu’ama mujahidin dahulu mengoris dan mencatitkan tinta tinta dakwah dan jihad dalam relung kehidupan ini!

Banyak mereka mengadaikan umur lantas mati atau syahid dalam usia yang muda.

Imam Ghazali -45 tahun

Umar Abdul Aziz -39 tahun

Hasan AlBanna – 41 tahun.

Bagiamana kita?

Masihkah terdetik dalam hati untuk hidup 20 ke 30 tahun lagi dalam berangan2 untuk memeluk dunia ini dengan rakusnya dan mencintainya secinta cintanya hingga kita abaikan risalah yang sepatutnya kita menyambungnya? Atau kita sama sama memperbaharui komitmen lalu kita bakar dan nyalakan semangat ini dan terus bekerja dan bertugas  merealisasikan kehendak kehendak Allah dalam rentang waktu yang ada ini.

Sekadar ini sebelum masuk kerja

Salam dan selamat pagi

Muharrikdaie

Advertisements

3 responses to “Aku ingin menjadi dulu

  1. ayyash December 2, 2009 at 3:41 am

    moga dijauhkan dari kehidupan yang sia-sia..insyaAllah..

  2. nuurhati December 1, 2009 at 1:56 pm

    hidup mulia atau mati syahid !

  3. tariq_dhiya' December 1, 2009 at 12:37 am

    Jangan jadi manusia robot:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: