Islamlah! nescaya kamu selamat

Menjenguk ruhiyah da’i


Ayyuhal ikhwah  rahimakmullah,

ruh2

Seperti selalunya sebagai da’i wajar bagi kita mengintai akan ruhiyyah ini apabila hari semalam kita lebih baik dari hari ini. Mungkin dosa dosa yang tidak kita sedari menjerat kita sehingga hidup kita terpusing pusing mencari arah. kelazatan amal terkadang terganggu. keletihan dalam mencari rezeki dan menjalankan tugas membuatkan kita lupa dan hampir hilang ruh tawakkal kita. Solat kita lewatkan, halakah kita abaikan malah inilah ujian ujian internal setiap hari mengejar dan menjerumuskan kita. Sukar sungguh untuk kita pertahankan istiqamah ini.

ruh

Apalagi melaksanakan mutabaah amal kita yang selalu tidak konsisten. Kita ibarat kepatahan sayap.

Apabila kita menjenguk sebentar dijendela ruhiyah ini barulah kita sedar kita berada dalam ketamakan dan rakus pada harta. Kita ambil masa masa ibadah kita sekalipun telah kita takwimkan dalam menu harian ini untuk kita gunakan bagi ruang ruang rezeki. Terkadang harta yang berupa nikmat itu menjadi bencana bagi kita. Cara pandang kita pada harta telah berubah dan telah bertukar menjadi matlamat walaupun sebelum ini kita teorikannya sebagai alat dan kita telah membuangkan cinta Allah pada kita. Laksanakanlah kerja harian kita dalam mencari rezeki seadanya sebagai memenuhi masuliyah sebagai seorang hamba. Berpadalah. Islam tidak bersifat negatif dalam bekerja dan mencari rezeki tapi pengabaian hak hak Allah dan hak hak dakwahlah yang menampakkan nya sebagai sesuatu yang asing.

Sekadar ini yang mampu dicatitkan dipetang yang mulia ini sebelum memasuki ruang malam untuk beralih ke tugas dakwah yang tiada noktah ini sebagai tausiyah buat diri yang sentiasa mendambakan hari hari sunyi dalam melalui fasa kehidupan dakwah yang masih misteri agar Allah dapat menggamit iman dan ruh yang sentiasa berlari mengikut nafsu yang tidak mengenal kehidupan hakiki …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: